Sanpitsu 三筆


Híres kalligráfusok

„Sanpitsu”

三筆

A sanpitsu kifejezés 3 kiváló kalligráfust jelöl. Általában a Heian-kori 3 híres kalligráfust, Kuukai-t (774-835), Tachibana no Hayanari-t (782-842)) és Saga császárt (786-842) illetik e címmel.

Kuukai  空海 (774-835)A korai Heian-korszak szerzetese, költő és művész, a Shingon-iskola alapítója. Kóbó Dashi-nak is nevezik, valamint követői a megtisztelő Odaishisama (nagy tanítómester) névvel illetik. Híres kalligráfusként ismerik és neki tulajdonítják a kana-írást, valamint az Iroha-vers megírását.
Arisztokrata családban született, anyai nagybátyja tanította kínai klasszikusokra, ám egyre jobban kiábrándult a konfuciánus tanokból és egyre inkább elmerült a buddhista tanításokban. 804-ben részt vette egy kínai expedíción, ahol a kínai buddhisa tanokat tanulmányozta. 806-ban úgy tért haza Japánba, hogy tudott szanszkritul, és az indiai buddhizmust is ismerte.  Tachibana no Hayanari  橘逸勢 (782-842)

Heian-kori tisztviselő és kalligráfus volt. Bár a három híres kalligráfus egyikeként tanítják, a történelemben alig hagyott nyomot munkássága. Születéséről, tanulóéveiről nem sokat tudnak, előszőr akkor említik források, mikor Kuukai-al a Tang-kori Kínába utazott. Kuukai-al ellentétben munkásságáról sem tudni szinte semmit. A három kalligráfia mester közé azért került be a neve, mert munkái valóban rendkívüliek, bár arra sincs minden kétséget kizáró bizonyíték, hogy azokat valóban ő írta-e.


Saga császár 嵯峨天皇  (786-842)


Saga-tennou Japán 52.-ik császára volt, 809-től 823-ig uralkodott. 49 gyermeke volt közel 30 nőtől, tehát nemcsak kalligráfusként és költőként volt termékenyJ
Az ősi Japánban 4 nagy nemesi klán létezett, az egyik a Minamoto-klán, másnéven Genji-klán. Saga császár unokája, Minamoto no Tooru inspirálta állítólag Genji herceg karakterét (Genji Monogatari). A császár Kuukai támogatójaként is ismert, aki segítette a szerzetest a Shingon-iskola megalapításában.