2010年3月31日

Különleges alkotásokat kaptunk

Három hatalmas kalligráfiát kaptunk ajándékba egy kedves japán hölgytől, Matsubayashi san-tól, aki kórusával érkezett Magyarországra.
Az alkotások a hölgy ismerősétől származnak, Muramatsu mestertől, aki elismert japán kalligráfus és Kínában is tevékenykedett.
Ennél a fajta kalligráfánál az alkotó az anyagokban rejlő lehetőségek teljes kiaknázásával éri el kifejezőerejét. Nagy nedvszívó képességű papírral dolgozik, hagyja, hogy a tus szétfolyása, áramlása a papír anyagában mélységet adjon a karaktereknek, és árnyalatokat anélkül, hogy ténylegesen árnyalna. Az erős, éles vonalakat tompítja, kontrasztot ad a szétfutó tus, ezzel élettel tölti meg a művet. A vonalak megrajzolásához bevitt erő, a tus mennyisége az ecsetben, a keletkező árnyalatok nem véletlenszerűek, hanem a mester által átgondolt koncepciót tükrözik, ugyanúgy, mint a világos-sötét foltok aránya, az ecsetvonások útja a papíron. Mindezek összessége pedig a mester energiáját, érzelmi-lelki állapotát közvetíti a néző felé, spirituális élményt közvetítenek.