2009年10月1日

Hungary Shorakukai: oktatók bemutatkozása

Japánban
Takahashi Tenin, Nihon Shunju Shoin iskola junkyoushi rangú oktatója, a Hungary Shorakukai alapítója
Nagypapám öccse, Matsuda Shunpo híres kalligráfus Wakayamában. A nagypapám, nagymamám, édesapám híres kalligráfusok, közöttük nőttem fel. A szobában mindig elől volt a kalligráfia készlet, az ecset hamar a kezembe került. Sokféle dolgot tanultam, de mire befejeztem az általános iskolát, már csak a kalligráfiához ragaszkodtam. Húszéves koromban Shunpo bácsi ösztönzött, hogy lépjek be egy kalligráfia társaságba, így csatlakoztam a mostani iskolámhoz Sasau Seito mester tanítványaként. 24 éves koromban az iskola elnöke, Obinata Koin mester segédjeként tevékenykedtem a Rendőrtiszti Főiskola nyomozói szakának kalligráfia szakkörében.
2008-ban részt vettem a Nadeshikokai nevű önkéntes szervezet indításában. Ezen önkéntes szervezet keretein belül hetente 1X keddenként a Károli Gáspár Református Egyetemen, és csütörtökönként a Városmajori Gimnáziumban tanítottam kalligráfiát a diákoknak.
Jelenlegi tevékenységem: Japánban, azzal a mottóval, hogy "élvezzük a kalligráfiát, anélkül, hogy pénzbe kerülne, és gyakoroljuk a shodo filozófiáját" megnyitottam otthonomban a Hungary Shorakukai nevű kalligráfia kört. (Havi tiszteletdíj: 10,000 yen, amiben benne van az anyagköltség, és az éves kiállítás díja is.)
Továbbá új kurzust készülök indítani a Nihon Shunju Shoin iskolához tartozó Momoi Saitama körben. (Havi tiszteletdíj: 15,000 yen, anyagköltség, éves tandíj, az éves egyszeri rendszeres vizsga díja, és az iskola éves nagygyűlésén való részvétel díja benne foglaltatik.)
Továbbá a Japánban tevékenykedő Japán-Magyar Baráti Társaság tagja.
Dento Geino Fukkou Kikou (nonprofit szervezet a hagyományos művészetek felélesztése érdekében)
Magyarországon
Nagy Mónika, Nihon Shunju Shoin iskola 2 dan-os rangú tagja, A Hungary Shorakukai budapesti tagozatának vezetője
2000-ben végeztem művészettörténet szakon, ahol negyed- és ötödévesként egyre inkább a japán művészetek felé vonzott a szívem. Szakdolgozatom témája a japán monokróm tusfestés volt.
A mesterdiplomám megszerzése után Budapestre költöztem azzal a céllal, hogy tanulmányaimat tovább folytatom. Komolyabban kezdtem japánul tanulni, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen folytattam. A japán szakos tanulmányaim megkezdésével egyidőben kutatni kezdtem tusfestő és kalligráfia mesterek után, majd kitartó keresgélés után rátaláltam első mesteremre, Miyanaga Sanae tanárnőre, aki magyarországi tartózkodása alatt önkéntesként oktatott kalligráfiát, és a Nagoya-i Shosen kör tagja (2002-2005-ig tanultam nála).
2007-ben hihetetlen szerencsém adódott, egy japán tusfestő művésznél tanulhattam 3 hónapig, Takahashi Ryo művész úrtól, aki a hagyományos japán tusfestéssel és modern felfogásával is megismertetett.
2008-ban ismerkedtem meg jelenlegi mesteremmel, Takahashi Tenin-nel, aki tanítványául fogadott, és az ő írányítása alatt vezetem a Hungary Shorakukai budapesti tagozatának gyakorlásait.
Jelenleg japán tolmácsként és fordítóként dolgozom egy japán cégnél.
Műfordítói tevékenységem:
2007: Kanehara Hitomi kult-regénye: Pirszinget a kígyónak c.
2008 : Murakami Haruki: Norvég Erdő c.
Nem szoktam unatkozni:)))